UC konkursstatistik September 2018

2018-10-01

Efter två månader av kraftigt ökande konkurser visar september månad mer stabila siffror. De svenska företagskonkurserna ökar med 9 procent i september månad, och totalt sett 13 procent sett till utvecklingen hittills i år (januari-september). Välkända branschområden ökar fortfarande stort.

September månad visar en mer stabil konkursutveckling än de två senaste månaderna. Trots en ökning om 9 procent är denna månads statistik mer stabil än föregående månaders kraftiga ökningar, visar statistik från UC.

- Konkurserna har nu ökat i ett och ett halvt år. Den långsiktiga trenden fortsätter även denna månad med en ökning på 9 procent. Även om vi tar hänsyn till att antalet företag ökar i Sverige så ökar andelen bolag i konkurs. Det sker trots högkonjunktur och ökad optimism bland företag i stort, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Inte lika stabilt i branschsegmenten ? utom detaljhandeln
Byggindustrin ökar med 29 procent, partihandeln ökar med 31 procent och hotell- och restaurangbranschen ökar med 19 procent. Statistiken för detaljhandeln visar dock att antalet företagskonkurser i segmentet minskar med -32 procent.

- De utsatta branscherna byggindustrin och hotell- och restaurangbranschen fortsätter att plågas av konkurser. Sommarens fina väder med fler hotellnätter och ökat resande i Sverige kommer att motverka trenden något framöver för en viss typ av restauranger. Ökad konkurrens kommer att leda till en ökning bland andra, fortsätter Richard Damberg.

- För första gången på mycket länge minskar detaljhandelskonkurserna. Sällanköpshandeln har fått ett uppsving på senaste tiden vilket kan synas i konkursstatistiken längre fram. Det har också skett en upprensning bland mindre detaljhandlare som inte har lyckats i konkurrensen. Det rapporteras om minskade lager i dagligvaruhandeln, vilket innebär ökad försäljning. Men det är för tidigt att tala om ett trendbrott, avslutar Richard Damberg, ekonom på UC.

Län Procentuell förändring september* Procentuell förändring hittills 2018**
Stockholms län 34% 16%
Uppsala län 78% 31%
Södermanlands län 86% 24%
Östergötlands län -32% -5%
Jönköpings län 18% -3%
Kronobergs län 14% 12%
Kalmar län -13% 24%
Gotlands län -100% -31%
Blekinge län -44% 4%
Skåne län -13% 7%
Hallands län -10% 13%
Västra Götalands län -2% 16%
Värmlands län 0 % 41%
Örebro län 27% 41%
Västmanlands län -45% 0 %
Dalarnas län 50% 1%
Gävleborgs län 117% 3%
Västernorrlands län 33% 11%
Jämtlands län -27% -7%
Västerbottens län 80% 10%
Norrbottens län -43% -5%
Sverige 9% 13%
* procentuell förändring jämfört med samma månad föregående år
** procentuell förändring jämfört med samma antal månader föregående år