UC konkursstatistik Januari 2019

2019-02-01

Trenden med ökat antal konkurser fortsätter under årets första månad. Antalet konkurser ökar med 5 procent för januari. Den negativa konkursutvecklingen syns även tydligt i branschstatistiken. UC ser även en tydlig korrelation mellan branscher med höga konkursantal och låg riskklass.

Färsk statistik från UC visar att året inleds med ökat antal konkurser. I januari ökar de svenska företagskonkurserna med 5 procent jämfört med samma månad föregående år. UC ser en tydlig koppling mellan branscher med höga konkurstal och låg riskklass hos UC.

- Trenden med fler bolag i konkurs som vi har sett de senaste två åren fortsätter in i årets första månad. Vi ser också att antalet bolag i bygg- och restaurangbranschen som får sämst riskklass hos UC ökar. Ökad konkurrens och ökat användande av aktiebolag som brottsverktyg är två förklaringar till att konkurserna ökar, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Tuff start på det nya året för restaurangbranschen
UCs konkursstatistik visar att konkurserna inom restaurangbranschen ökar med 12 procent jämfört med samma period förgående år.

- Enligt SCB upplever restaurangnäringen en nolltillväxt, bortsett från hotell och trafiknära restauranger, efter flera år av kraftig tillväxt. Det ligger helt i linje med vad vår statistik visar och trenden tycks vara ihållande, trots vår konsumtionsvilja och benägenhet att äta ute, avslutar Richard Damberg, ekonom på UC.